Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret 2022 rakamı açıklandı. 2022 yılında uygulanacak asgari ücret brüt 5004 lira, net ise 4253 liraya yükseldi. Asgari ücretteki vergilerin kalkmasıyla birlikte AGİ’nin (Asgari Geçim İndirimi) yeni hali merak konusu oldu. 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olacak asgari ücret net 4 bin 253 lira 40 kuruşa yükseldi. Bu yılki asgari ücrete göre bin 427 lira 50 kuruş zam yapılmış oldu. Gelir vergisi olmadığı için Asgari Geçim İndirimi yani vergi iadesi de bekar işçi için yapılan hesaplamada kullanılmıyor. Yani vergi alınmadığı için iadesi de olmuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücret ile ilgili olarak; “2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam yükselmektedir. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücret düzenlemesiyle birlikte asgari ücretten alınan gelir vergisiyle, damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işverenin maliyetini 450 lira aşağıya çekiyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken, bunun işveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz.” dedi.
TBMM’YE SUNULAN ASGARİ ÜCRET VE AGİ DETAYI
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ile AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, asgari ücretle çalışan hizmet erbabından gelir ve damga vergisi alınmayacak.
Brüt ücreti asgari ücretin üzerinde olan ücretlilerin, ücretleri üzerinden yapılan vergi kesintisi nedeniyle ücretlerinin, asgari ücretin net tutarının altında kalmaması için ilave asgari geçim indirimi getirilecek. Bu düzenlemelere uyumlu olarak Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan diğer ücret gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılacak. Söz konusu düzenlemeler, 1 Ocak 2022’den itibaren yapılan ücret ödemelerine uygulanacak.
Verilen önergede bu durumun gerekçesi, “ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 85’i Gelir Vergisi’nden istisna edildiğinden uygulama alanı kalmayan asgari geçim indirimi düzenlemesi yürürlükten kaldırılmaktadır” olarak anlatıldı.