Uğur Dündar: Uluslararası alanda kazandırdığı güç inanılmaz boyuttadır!

0
3

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile yaptığı söyleşiyi okurlarıyla paylaşan Uğur Dündar, “Montrö Antlaşması ile Türkiye’nin uluslararası alanda kazandığı güç inanılmaz boyuttadır” dedi.

UĞUR DÜNDAR’IN YAZISI ŞÖYLE:

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’dan çarpıcı değerlendirme: Türkiye Lozan ve Montrö antlaşmasına sıkı sıkıya sarılmalı!..

Değerli okurlarım,

Rusya-Ukrayna Savaşı, Türk Boğazları’nın önemini ve Türkiye’nin bölgesindeki çatışmalarda tarafsızlığını korumasının ne kadar önemli ve zorunlu olduğunu bize bir kez daha hatırlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile bu söyleşimizde tarihi gelişmeler ışığında Lozan ve Montrö Antlaşmalarının değerini ele alacağız.

UĞUR DÜNDAR (U.D): Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu savaşa girmekten kaçınamadı. Osmanlı İmparatorluğu bu savaşa giremez miydi?

OSMANLI’NIN I.DÜNYA SAVAŞI’NA GİRMESİYLE İLGİLİ EN GERÇEKÇİ DEĞERLENDİRMEYİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK YAPMIŞTIR

İLKER BAŞBUĞ (U.D.): Bu soru, bugün bile en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Bu konuda farklı görüşler vardır. Hepsinin de haklı olduğu noktalar var. Ancak bu konuda da en gerçekçi değerlendirmeyi Mustafa Kemal Atatürk yapmıştır.

Atatürk 24 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi‘nde yaptığı konuşmada bu hususa değinmiştir. Aslında bu, aynı zamanda Mustafa Kemal Paşa’nın Meclis’te yaptığı ilk konuşmadır. Söyledikleri şöyledir: “Bu konunun çok yönlü düşünülmesi gerekir. Konu değişik şekillerde tartışmaya açıktır. Düzeltilmesi mümkün olmayan felâket ve çok üzücü olaylara neden olan, bugün milletimizin memnuniyetsizliğini çeken 1. Dünya Savaşı’na girmemek elbette son derece iyi olurdu. Fakat buna maddeten imkan yoktu. Çünkü katılmamak, silahlanmış bir tarafsızlığı, yani Boğazların kapalı tutulmasını gerektiriyordu.”

(U.D.): Bu ifade gerçekten çok önemli. 1. Dünya Savaşı’na katılmama durumu iki koşula dayandırılıyor. Bunlar; silahlanmış bir tarafsızlık ve gerektiği durumlarda Boğazların kapatılması. Bu noktaları biraz açar mısınız?

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Reklam Alanı