Sevda Aydın başkanlığındaki AYTİM’den virüsle mücadeleye dev destek

0
4

AYTİM Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Sevda Aydın koronavirüsle mücadele kapsamında fabrikalarında maske üretimi ile Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü

Sevda Aydın yaptığı açıklamada, “Acil olarak 3 katlı basic cerrahi maske ve FFP-2 kodlu N95 Avrupa standartlarını karşılayan medikal maskeleri tamamen el değmeden steril ortamda üretip tek tek paketleme yapabilen, üretim hızı ve kapasitesi son derece gelişmiş, elektronik beyin ve bilgisayar yazılımı ile çalışan “tıbbi koruyucu maske üretim makinelerine” ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. ” ifadelerine yer verdi.

Yönetim Kurulu Başkanı, Sevda Aydın’ın açıklaması şu şekilde:

Tüm insanlık olarak küresel koronavirüs salgını nedeniyle büyük bir hayati tehditle karşı karşıya bulunduğumuz bu zor dönemde Dünya Sağlık Örgütü ile T.C. Sağlık Bakanlığı’mızın salgınla mücadeleye ilişkin belirlediği öncelikli tedbir ve ihtiyaçlar doğrultusunda AYTİM Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu olarak önce ülkemize, ardından bölgemize ve mesafe tanımaksızın tüm dünyaya yardım elimizi uzatacak projeler arayışına girmiş bulunmaktayız.

Yaptığımız çalışmalar, araştırmalar ve toplantılar sonucunda;  söz konusu projelerden en öncelikli ve acil olarak 3 katlı basic cerrahi maske ve FFP-2 kodlu N95 Avrupa standartlarını karşılayan medikal maskeleri tamamen el değmeden steril ortamda üretip tek tek paketleme yapabilen, üretim hızı ve kapasitesi son derece gelişmiş, elektronik beyin ve bilgisayar yazılımı ile çalışan “tıbbi koruyucu maske üretim makinelerine” ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. Buna istinaden dünya çapında yapmış olduğumuz araştırmalar ve görüşmeler neticesinde; düşündüğümüz ideal özellikleri taşıyan ve söz konusu uluslararası standartları karşılayan makinelerin Türkiye’de bulunmadığı, Avrupa’da ise yok denecek kadar az sayıda bulunduğu görülmüştür.

Bu sonuçtan hareketle; şirket bünyemizde ve Almanya ve Türkiye’de işbirliği içerisinde bulunduğumuz tasarım, mühendislik ve yazılım ekibimiz ile imkânlarımızı geceli gündüzlü çalışmaya seferber ederek Türkiye ve Avrupa standartlarının üzerinde “tıbbi koruyucu maske makinesinin prototipini” geliştirmiş bulunmaktayız. Prototip koruyucu maske makinesinin deneme çalışmalarından elde edilen üstün verim ve başarılı sonuç bizleri insanlık tarihinde ender karşılaşılacak bu son derece trajik küresel salgın döneminde “önce insan, önce sağlık” sloganıyla ülkemizin, bölgemizin ve tüm dünyanın ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğu ile baş başa bırakmıştır.

Bugün geldiğimiz noktada; hem acil hem de planlı ihtiyaçlar doğrultusunda tıbbi koruyucu maske üretim makinelerini ve maske üretiminde etkin koruma sağlayan Meltblown Nonwoven kumaş üretme özelliğine sahip makineleri sayıca artırarak insanlık açısından son derece önemli bu sorumluluğumuzu yerine getirecek olmanın mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz.

Türkiye’nin acil, hijyenik şartlarda üretilmiş, steril maske ihtiyacının karşılanması adına aldığımız karar doğrultusunda Erzurum’da makine ve işletme yatırımını hızla uygulamaya koyduk. Çalışmamızın ilk fazında 30 makine ile devreye girecek olan maske üretim fabrikamızda Mayıs ayından itibaren üretim başlayacaktır.  İkinci etapta ise makine sayımızı 90’a çıkartarak üretimi artırtmak ve Meltblown Nonwoven üretimini de gerçekleştirmek için gerekli girişimleri başlatmış bulunmaktayız. Bugün yüzde 98’in üzerinde filtreleme kabiliyetine sahip Meltbrown kumaşı Almanya ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde, yüzde 95 filtrelemeyi yapan makineler ise sadece Çin’de bulunmaktadır. Avrupa’da yüzde 95-98 filtreleme oranına sahip kumaş üretimi ayda ancak 100-200 ton civarındadır. Türkiye’de ise yüzde 60-80 oranında filtreleme yapan bu kumaştan ayda yaklaşık 700 ton üretilmektedir ki bu düzey medikal normları karşılamamaktadır. Bizler, maske üretim makinesinin yanı sıra maske üretiminde kullanılan,  yüzde 95 ila yüzde 98 arasında filtreleme yapabilme kapasitesine sahip Meltblown Nonwoven kumaşı üretmek üzere entegre tesisi kurmak için çalışmalar yapıyoruz. Söz konusu kumaşın üretileceği makinelerin yurtdışından getirtilmesiyle Ekim ayının sonunda faaliyete geçmesi planlanan bu entegre tesiste Türkiye’nin sağlıklı tıbbi maske ihtiyacının önemli bir miktarını karşılayacak hale gelmemiz mümkün olacaktır.  Kurulacak olan fabrika ile bölgede yaklaşık 450 kişiye istihdam sağlanacaktır.

Bu tür pandemilerin gelecekte de devam edeceğini ön görmekteyiz. Bu nedenle ülkemizin kendi maske üretiminin yanı sıra maskede filtreleme görevi gören Meltblown Nonwoven kumaşın da kendi entegre tesislerimizde üretilmesinin en önemli önceliğimiz olması gerektiğini düşünüyoruz. Buna bağlı olarak kumaş üretimi de dâhil olarak bu yatırımı yapmaya ve LEED sertifikalı Medikal Tekstil Yatırım Şirketi kurmaya karar verdik. Milli bir savunma stratejisi olarak bu makinelerin ve sistemin hazır vaziyette bulunması gerekmektedir.  Bu proje ile Türkiye, olası pandemi durumlarında tıbbi maskeleri kullanıma hazır bir şekilde Anadolu’dan dağıtma imkânına sahip olacaktır.

Hayata geçireceğimiz fabrikamızda FFP-2 kodlu N95 Avrupa standartlarını karşılayan medikal maskelerden ayda 18.720.000 adet,  3 katlı basic cerrahi maskelerden ise ayda 300 milyon adet üretmeyi planlamaktayız.  Tamamen “milli ve yerli” bilinciyle üreteceğimiz maskeleri kısa zamanda Sağlık Bakanlığı’mızın hizmetine sunacağız.  Bakanlığımızın memnuniyetle karşılayacağını ümit ediyoruz.

Tekstil sektörü olarak son derece trajik küresel koronavirüs salgınında hem birey hem de şirket olarak aksiyon almak zorundayız. Üzerimize düşen görevi makineleri üreterek ve Erzurum’a yapacağımız maske yatırımıyla yerine getirmekten sonsuz mutluluk duyuyoruz. Önceliğimiz, ülkemiz için sağlıklı maske üretip, devletimizin hizmetlerine sunarak ülkemizin salgınla mücadelesine en hızlı, güçlü ve etkin şekilde katkı sunmak, ardından bölge ülkeleri ve tüm dünyanın, bütün insanlığın yardımına koşabilmektir.

Tarihten gelen büyük özellikleri ile birçok alanda katma değeri yüksek şehirlerimizden biri olan Erzurum’u yakın zamanda hayata geçireceğimiz projelerimizle hem ülkemizin hem de Doğu Anadolu Bölgemizin çok önemli bir üretim ve lojistik üssü haline getireceğiz.  Böylelikle yatırımımızı ticari olmaktan çok ihtiyaca dönük olarak gerçekleştirmiş olacağız.

Saygılarımla,

Reklam Alanı