Trigeminal nevralji, hisleri yüzden beyne taşıyan trigeminal siniri etkileyen kronik bir ağrı durumudur, yani bir yüz ağrısıdır. İşte Prof. Dr. Selim Candan’ın Trigeminal nevralji hakkında bilinmesi gerekenleri Turktime’a özel anlattı.
BİR YÜZ AĞRISI SEBEBİ: TRİGEMİNAL NEVRALJİ
Yüz ağrılarının birçok sebebi olmakla birlikte trigeminal nevralji aralarında en dikkat çekenidir. İnsanı hayatından bezdiren, konuşmasını ve yemesini etkileyen hatta en ufak dil dudak hareketleriyle oluşabilen bir ağrıdır.
Trigeminal nevralji ağrısı nasıldır? Tarif edebilir misiniz?
Genellikle yüzün bir tarafında olur. Aniden bir saniye içinde gelen bıçak saplanır veya elektrik çarpar tarzda bir ağrıdır. Ağrı saniyeler ve dakikalar içinde tekrar kaybolur ve sonra tekrar gelir. Bu ağrı aralıklı olarak her dakika gelebileceği gibi günde birkaç kez veya daha nadir gelebilmektedir.
Trigeminal nevraljinin sebebi nedir?
Çoğu zaman altta yatan hiçbir nedeni olmayabilir. Yine de trigeminal nevraljiyi tetikleyebilecek nedenleri araştırmak gerekir. Bunların arasında en çok bilineni halk arasında emes denilen multipl skleroz hastalığıdır.
Trigeminal nevralji başka hastalıklarla karışabilir mi?
Evet. Özellikle birçok hastamızda yanlışlıkla diş operasyonu yapıldığını görüyoruz. Bir çenesinde birçok dişi çekilmiş hastaların geldiği de oluyor. Mutlaka bu konuda diş hekimlerinin dikkatli olması gerekiyor.
Trigeminal nevralji tedavisinde başlıca neler yapılabilir?
Başlıca üç tedavi seçeneği var. Bunlar ilaç tedavisi, girişimsel yani iğne ile yapılan tedavi ve cerrahi tedavi. Cerrahi tedavi girişimsel tedavilerin gelişmesiyle artık çok az yapılır olmuştur. İlk seçenek ilaç tedavisidir. Ancak ilacı büyük bir olasılıkla ömür boyu kullanmak gerekecektir. İlaçlar fayda etmezse, ilaçlar hastada yan etki oluşturursa veya hasta ömür boyu ilaç kullanmak istemiyorsa girişimsel işlem uygulanır.
Trigeminal nevraljide nasıl bir işlem uygulanıyor?
Ameliyathanede anestezi altında ve görüntüleme eşliğinde ağrıya neden olan trigeminal sinirin köküne iğne ile ulaşılıyor. Özel cihaz yardımı ile yer doğrulandıktan sonra radyofrekans termokoagülasyon denilen bir yöntemle sinir kökü tahrip ediliyor.
Bu girişimsel yöntemin başarı şansı nedir ve yan etkisi var mıdır?
Başarı şansı %90 civarındadır. En sık gördüğümüz yan etki ise işlem tarafında oluşan uyuşukluk ve keçeleşme tarzında bir histir. Ancak ağrının şiddeti göz önüne alındığında yan etki önemsiz kalıyor.
Son söz olarak eklemek istediğiniz ek bir uyarınız var mı?
Yüz ağrısı olan hastaların mutlaka trigeminal nevralji açısından ağrı kliniklerine uğramalarını öneriyorum. İlaçlardan fayda görmeyen ama kalıcı tedaviden fayda göreceğini bilmeyen çok sayıda hasta var. Bu konuda farkındalığı artırmak lazım. Saygılarımla.
Prof. Dr. Selim Candan
HİLAL BÜYÜKKAYA/ TURKTIME