Gözaltına alınması ve tutuklanmasının ardından Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan ABD İstanbul Başkonsoluğu çalışanı Metin Topuz’a FETÖ’ye yardım suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile iltisaklı eski polis müdürleri ve askerlerin yanı sıra firari eski savcı Zekeriya Öz’le irtibatı tespit edildiği iddiasıyla tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un yargılandığı davada mahkemenin Topuz’a 8 yıl 9 hapis cezası verdi.
ABD İSTANBUL BAŞKONSOLOSU DA İZLEDİ
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Metin Topuz katıldı. Kovid-19 önlemleri kapsamında az sayıda kişinin maskeyle alındığı ve cezaevi görevlilerinin beyaz tulum (elbise üzerine giyilen sağlık görevlisi giysisi) giydiği duruşmayı, ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell de izledi.
Duruşmada konuşan mahkeme heyeti başkanı, eski bakan ve Çek Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ile eski bakan Zafer Çağlayan’ın davaya katılma taleplerine ilişkin dilekçe gönderdiklerini belirterek, bu kişilerin taleplerini, “kişisel verileri kaydetmek” ve “gizliliğin ihlali” suçları yönünden kabul etti.
Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, daha önce verdiği mütalaayı tekrar etti.
Savcı, İtalya’da yaşadığı belirtilen tanık Feyyaz Öztürk’ün dinlenilmesinden, bu ülkede sokağa çıkma yasağı olması ve tanığa ulaşılıp ulaşılamamasının belli olmaması gerekçeleriyle vazgeçilmesine karar verilmesini istedi.
Söz verilen sanık avukatları, katılma taleplerinin reddini istedi.
TOPUZ, MÜTAALAYA KARŞI SAVUNMA YAPTI
Mütalaaya karşı söz alan sanık Metin Topuz, mütalaanın suçsuz yere tutuklu kaldığı gerçeğini değiştirmediğini belirterek, “Mütalaa benim için kıymetli. Sözde tanık ifadeleriyle bu kez de ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ ile cezalandırılmam isteniyor. Oysaki dosyadaki belgeler ve tanık ifadeleri suçsuzluğumu göstermiştir.” dedi.
FETÖ’nün hiçbir kurum ve kuruluşuyla irtibatının olmadığını savunan Topuz, ByLock, Eagle, Kakao Talk gibi programlar kullanmadığının bilirkişi raporuyla sabit olduğunu ifade etti.
Sanık Topuz, yabancı polis irtibat görevlisi olması nedeniyle amirlerinin talimatıyla Türk emniyet görevlileri, jandarma ve gümrük görevlileriyle irtibatının olduğunu anlatarak, “Türkiye Cumhuriyetini temsil eden makam sahibi görevlilerin yasa dışı faaliyette olup olmadıklarını bilmem mümkün değildir. DEA’daki (Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi)amirlerimin emri olmadan hiçbir yurt dışı seyahate katılmam mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.