CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Milletvekili sayısı 500’e düşürülmeli ve 100 milletvekili Türkiye Milletvekili olarak partilerin aldığı oy oranına göre Meclis’te temsil edilmeli. İl sayısı 100’e çıkarılmalı” önerisinde bulundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunduğu raporda Erol, “Toplumun tüm kesimlerinin katılacağı, söz sahibi olacağı demokratik, çoğulcu ve katılımcı bir süreç sonunda eşit, Anayasal güvencesi olan yurttaşlık hakkı tanımlanmalı. Türkiye’nin etnik ve kültürel çoğulcu yapısının siyasal, toplumsal ve kültürel sisteme yansıması sağlanmalı.” düşüncesini dile getirdi. Erol, “TBMM’nin yürütme üzerindeki denetimi eksiksiz ve kusursuz olarak işletilmeli. Yürütme karşısında Meclis’in yetkilerini güçlendirilerek, denge ve denetleme işlevi tam olarak yerine getirilmeli.
TERCİHLİ OY SİSTEMİ
TBMM, kuvvetler ayrılığı ilkesinin özüne sahip çıkılarak güçlendirilmeli. Siyasi Partiler Yasası değiştirilerek, halkın iradesinin kendi inisiyatifiyle doğrudan sandığa yansıması için 1991 yılında uygulanan ‘Tercihli Oy’ sistemi geri getirilmeli. Seçmen hangi partiye oy verirse versin herhangi bir partinin listesindeki milletvekiline işaret yöntemiyle oy verebilmeli.” görüşünü savundu.
Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’ün haberine göre, “Milletvekili sayısı 500’e düşürülmeli ve 100 milletvekili Türkiye Milletvekili olarak partilerin aldığı oy oranına göre Meclis’te temsil edilmeli. 100 Türkiye Milletvekili partilerin aldığı oy oranına göre dağıtılırken bu dağıtıma Türkiye barajı uygulanmamalı. İl sayımız 100’e çıkarılmalı, ilçe sayısı da artırılmalı. Bodrum, Manavgat, Alanya, Marmaris, Kuşadası gibi ilçeler ‘Turizm Kenti’ yapılarak özel yasal düzenlemeyle teşvik paketleri hazırlanmalı. Kırsal yerleşme özelliğini yitirmemiş, verimli topraklara sahip örneğin Ceylanpınar, Akhisar, Polatlı gibi ilçeler ‘Tarım Kenti’ ilan edilmeli ve bu illere özel yatırım teşvik programları düzenlenmeli. Lüleburgaz, Nazilli gibi ilçeler özel statülü ‘Sanayi Kenti’ yapılmalı” ifadesini kullandı. Erol şunları kaydetti:
Şehir Hastaneleri kamulaştırılarak Sağlık Bakanlığı’na devredilmeli. Ülkemiz için stratejik önemi olan köprü, otoyol, tünel, özelleştirilen madenler, enerji dağıtım işletmeleri (elektrik, doğalgaz), enerji santralleri, barajlar, havaalanları kamulaştırılmalı, yüzde 51’i kamunun 49’u halkın olacak şekilde halka arz edilmeli.