Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8,25’te sabit tuttu. Böylece Başkan Murat Uysal döneminde ilk kez faiz indirimi yapılmamış oldu.
Merkez Bankası, 2020 yılının altıncı faiz kararını açıkladı.Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 8,25’te sabit bıraktı. Merkez’den yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir” denildi.
UYSAL YÖNETİMİNDE İLK KEZ FAİZ İNDİRİMİ OLMADI
Böylece Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yönetiminde ilk kez faiz indirimine gidilmemiş oldu. Uysal, 2019’un Temmuz ayında Murat Çetinkaya’nın yerine göreve geldiğinde politika faizi yüzde 24 seviyesindeydi. Uysal’ın yönetimindeki Merkez Bankası, her PPK toplantısında indirim kararı almış ve toplamda 1575 baz puan indirim yapmışt
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyümedeki zayıflama yılın ikinci çeyreğinde derinleşirken, ülkelerin attığı normalleşme adımlarına bağlı olarak kısmi bir toparlanma gözlenmektedir. Küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam etmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.
İktisadi faaliyetteki yavaşlama Nisan ayında belirginleşirken, kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte Mayıs ayından itibaren toparlanmanın başladığı görülmektedir. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkı yapmaktadır. Son dönemde ihracat ve turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak düşüş gözlenmiştir. Ancak, normalleşmeyle birlikte mal ihracatında görülen toparlanma ve emtia fiyatlarının düşük seviyeleri önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.