Kurtulmuş’un anayasa mesaisi devam ediyor!

0
7

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni ve sivil anayasa görüşmelerine devam ediyor. Kurtulmuş, DEM Parti Grubunu ve Saadet Partisi Grubu’nu ziyaret etti.

Meclis’te yeni anayasa  mesaisi devam ediyor.

İlk görüşmesini CHP  Genel Başkanı Özgür Özel’le yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa turu çerçevesinde bugün de ilk olarak DEM Parti Grubunu ziyaret ederek DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan ile görüştü.

 

Fotoğraf: AA

Yeni anayasa çalışmasına ilişkin usul ve esaslar ele alınacak. Kurtulmuş, ortak çalışma ve uzlaşının önemini bir kez daha vurgulayacak.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, partilerden öncelikle kendi çalışmalarını yapmalarını isteyecek.

Partiler çalışmalarını yaz döneminde tamamlarsa önümüzdeki yasama yılında çerçevenin ortaya çıkması ve ortak komisyon kurulması bekleniyor.

 

Kurtulmuş Saadet Partisi Meclis Grubu’nu da ziyaret etti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa çalışmaları çerçevesinde Saadet Partisi Meclis Grubu’nu da ziyaret etti.

Anayasa çalışmaları kapsamında Meclisteki siyasi parti gruplarını ziyaret eden Kurtulmuş’un bugün DEM Parti’den sonra ikinci durağı Saadet Partisi Meclis Grubu oldu.

 

Kurtulmuş'un yeni anayasa mesaisi için görüşmeleri sürüyor

 

Kurtulmuş, ziyaretinde Saadet Partisi Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, Grup Başkanvekilleri İsa Mesih Şahin ve Bülent Kaya, Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ile görüştü.

Kurtulmuş, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada anayasa konusunda Saadet Partisi Grubu’nun fikirlerini aldıklarını söyleyerek, görüşmenin olumlu geçtiğini ifade etti.

Kurtulmuş İyi Parti’yi de ziyaret etti

Kurtulmuş, İyi Parti TBMM Grubu’nu ziyaret ederek, İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile görüştü.

Görüşme sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Kurtulmuş, Dervişoğlu’nu genel başkanlığa seçilmesinden dolayı kutlayarak, başarılar diledi.

Meclis’teki partilerin, doğru bir usul, masa etrafında toplanarak yeni anayasa konusunda tartışabilecekleri bir zemin oluşturulabilmesi için gayret sarf etmeleri gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, “Siyasi partilerin öncelikli olarak birbirleriyle el sıkışmaları lazım. Yumrukları sıkarak diyalog olmaz, partilerin ve grupların birbirlerini anlaması, anlaşması mümkün olmaz. Ziyaret ettiğim 4 partide de diyaloğa açık bir anlayışın olduğunu, açık ve şeffaf bir zeminde bu konuların tartışılmasına müsait bir siyasal anlayışa sahip olduklarını görmekten dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim” dedi.

 

Kurtulmuş'un yeni anayasa mesaisi için görüşmeleri sürüyor

 

Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarının doğru bir zeminde yürütülmesi gerektiğine işaret ederek, “Türkiye’de anayasa tartışması bizim bildiğimiz on yıllar boyunca devam eder. Hatta şunu çok açık söylemek mümkün ki, 82 Anayasası’nın kabul edilişinin ertesi gününden itibaren çok yoğun eleştirilere muhatap olmuş, defaatle üzerinde değişiklikler yapılmış ama hala Anayasa’nın bir şekilde ana çerçevesinin, ruhunun devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla artık bunun vaktinin, zamanının geldiğini bu yaptığım görüşmelerde bir kere daha görüyorum, anlıyorum. Bu, bir fantezi değildir; bu, bir temenni değildir; bu, bir grubun, bir partinin işi değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Parlamentoda temsil edilen diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız

TBMM Başkanı Kurtulmuş, partilerin anayasası olmayacağına, anayasa teklifleri olabileceğine işaret ederek, “Dolayısıyla bunun milletin anayasası haline getirilmesi için TBMM zeminini en iyi şekilde, neredeyse hatasız bir şekilde kullanmamız lazım ve buradan da ortaya çıkacak müşterek fikirler üzerinde ümit ve temenni ediyorum ki parlamentoda 400’ün üstünde bir ittifakla yeni anayasa metninin kabul edilmesi mümkün olsun” dedi.

Yeni anayasa konusuna meclis başkanı olarak titizlikle yoğunlaşacağını, süreci açık ve şeffaf bir iletişimle sürdüreceğini belirten Kurtulmuş, siyasi partilerin kendi grup ve yetkili organlarında tartışarak hazırlayacakları anayasa tekliflerinin, ekim ayıyla birlikte Meclis’te doğru bir zeminde tartışılmasının da mümkün olabileceğini söyledi.

TBMM’de, halkın yüzde 95’inin oyunun temsil edilmesi ile 15 siyasi parti ve 6 siyasi parti grubunun bulunmasının fevkalade büyük bir çoğulculuk işareti olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Özgür, demokratik, çağdaş ve çoğulcu bir anayasanın yapılması için parlamentoda bir zemin mevcuttur. Bundan en iyi şekilde istifade ederek sonuç alınmasının doğru olduğu kanaatindeyim. ‘Bu parlamento kurucu bir parlamento değildir ve anayasa yapamaz’ fikri kabul edilemez. Bu parlamento, milletin doğrudan doğruya oylarıyla seçilmiş bir parlamentodur. Eğer yeterli sayıyı bulursa anayasa değişikliğini gerçekleştirebilir” diye konuştu.

“Yaptığım ziyaretlerde siyasi partilerin ön yargısız şekilde bu konuya yaklaşmalarından dolayı bir memnuniyet duyuyorum” diyen Kurtulmuş, “Türkiye, Cumhuriyet’imizin ikinci asrında 28. Dönem TBMM’ye yakışan yeni bir anayasayı hazırlayarak ya da çok kapsamlı bir anayasa değişikliği yaparak milletimizin ihtiyacı olan konulara cevap verebilecektir. Bundan sonra inşallah daha evvel de ifade ettiğim gibi, sadece grubu bulunan siyasi partiler değil parlamentoda temsil edilen diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız” dedi.

Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yargı camiasının da görüşlerinin alındığı açık ve şeffaf bir süreci yürüteceklerini dile getiren Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarının, milletin beklentilerine cevap verecek bir üslup, yöntem ve içerikle sonuçlanmasını ümit ve temenni ettiğini söyledi.

Reklam Alanı