UNESCO Dünya Mirası Merkezi’nin danışma organı olarak görev yapan ICOMOS-Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin bünyesinde 28 bilimsel komite kendi uzmanlık alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. Bu komitelerden biri olan ICLAFI, her yıl farklı bir ülkede bilimsel komite toplantılarını yapıyor. ICOMOS Yasal Yönetsel ve Uluslararası Bilimsel Komitesi (ICLAFI) Sempozyumu ve Yıllık Toplantısı 17-18 Ekim günleri arasında Dünya Mirası Listesi’nden 2 varlığa, Dünya Mirası Geçici Listesi’nden ise 5 varlığa ev sahipliği yapan, tarihi 8500 yıla uzanan İzmir’de Büyükşehir Belediyesi himayesinde düzenlendi. Kentin kültür mirasının korunması ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan İzmir Tarihi Liman Kenti’nin tanınırlığının artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamındaki program, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımı ile ICOMOS ile ICLAFI temsilcileri ile gerçekleştirildi, yeni işbirliği olanaklarının geliştirilmesine yönelik kararlar alındı.
“Kültürel Mirasın Korunmasında Kamu ve Özel Sektör İşbirliklerinin Etkinliği” başlığı altında düzenlenen sempozyumda, 21 maddelik İzmir Kültür Mirasının Korunmasına İlişkin ICLAFI Nihai Beyanı yayınlandı. Nihai beyan içerisinde “TARKEM modeli başarılı bir kamu-özel sektör işbirliği modelidir” görüşü ortaya kondu.
BÜYÜKŞEHİR’İN ÇALIŞMALARI ÖVGÜ ALDI
“İzmir 8500 yıllık kesintisiz yerleşim tarihi boyunca tanıklığını üstlendiği medeniyetlerin izlerini barındıran, bugün Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti konumunda olan bir metropoldür. İzmir Büyükşehir Belediyesi, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması ve bu amaçla, arkeolojik alanlardaki kazı ve araştırma faaliyetleri için önemli mali destek sağlanması da dahil olmak üzere, kapasite oluşturmaya yatırım yapmak için hükümet ve yerel topluluklar dahil diğer paydaşlarla birlikte çalışmaktadır” hususu ile kültürel mirasın korunmasına yönelik Büyükşehir’in çalışmaları övgü aldı.
GERİLİM HATLARI ÇALIŞMASI YENİLENMESİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİLİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vizyonu ile Kemeraltı’ndaki yüzlerce yıllık altyapıyı yenilemek ve bölgede aşırı yağışlar nedeniyle yaşanan su baskınlarını önlemek amacıyla başlatılan “Kemeraltı Yağmursuyu Kuşaklama Projesi”, Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırma ve bölgenin cazibesini artırma hedefi doğrultusunda başlatılan altyapı ve üstyapı çalışmaları kapsamındaki atık su, yağmur suyu ve içme suyu hatları ile aydınlatma, gerilim hatları yenilenmesi çalışmalarına devam ediliyor.