Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İDEF’21 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.
Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:
Kendi alanında önemli bir dünya markası haline gelen Uluslararası Sanayi Fuarı’nın 15’incisinin ülkemiz ve katılımcı firmalar için hayırlara vesile olmasını diliyorum. 2 yılda bir yapılan fuarımıza katılımı sürekli artması savunma sanayi başarımızın da etkisidir. Fuara katılan firmalara ve fuarda katılan etkinliklere destek veren herkesi tebrik ediyorum. Fuara katılımın sayı ve nitelik olarak katılımın artması ülkemiz savunma sanayinin başarısının ifadesidir. (IDEF) Burada imzalanan anlaşmalar ve protokoller, fuarımızın savunma sanayi alanında artık kendisine küresel bir yer edindiğine işaret ediyor. İDEF’21’i böyle bir iklimde gerçekleştiriyoruz.
FUARA 1236 FİRMA KATILIYOR
Bir önceki fuara 1061 firma ve temsilci katılmıştı. Bu defa 1236 firma ve temsilciyle fuarımızı düzenliyoruz. Aynı şekilde ziyaretçi sayısının da bir önceki fuardaki 76 bin rakamını aşacağını ümit ediyorum. Buradaki görüşmelerin, imzalanacak anlaşmaların şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.
SAVUNMA SANAYİ İHRACATI 3 MİLYAR DOLARI AŞTI
Savunma sanayiyi sıradan ticaret ilişki olarak görmedik, görmüyoruz. Dünyanın en büyük savunma paktı NATO’nun üyesi olarak bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının artacağına inanıyoruz. Savunma harcamalarımızı dengeli arttırarak üzerimize düşenleri yerine getirmenin gayreti içindeyiz. Türkiye savunma sanayinde geliştirdiği her türlü imkanı ve kabiliyeti dostlarıyla paylaşmaktan memnuniyet duyan bir ülkedir. Bölgemizde ve dünyada barış, istikrar, güven ikliminin tesisinin savunma sanayinde adil bir dengenin kurulmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye son 19 yılda diğer pek çok alan gibi savunma sanayinde de adeta bir devrim gerçekleştirmiştir. Türk savunma sanayinin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çıktığımız bu yolda hamdolsun çok iyi bir noktaya geldik. 2002’de 62 savunma sanayi projesi yürütülüyorken, bu sayı bugün 750’yi geride bıraktı. Bütçeleri 5,5 milyar dolardan 75 milyar doların üzerine çıktı. Firma sayımız da 56’dan 1500’e ulaştı. Yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara yükselmiştir. Dünyada ilk 100 listesine giren ana yüklenicileri ve alt yükleniciler ile KOBİ’leri üniversiteleri sayesinde geniş yelpazede kendi özgün ürünlerine sahip hale geldi. Daha önce 250 milyon doları bile bulmayan savunma ve havacılık ihracatımız 3 milyar dolar sınırını geride bıraktı. Savunma sanayiinde dışa bağımlılığımızı yüzde 80’ler seviyesinden yüzde 20’ler seviyesine indirmeyi başardık. Sektörün araştırma geliştirmeye ayırdığı bütçenin 49 milyon dolardan 1,5 milyar doların üzerine çıkmış olmasıdır.
GİZLİ VE AÇIK AMBARGOLAR SONRASI SAVUNMA SANAYİNE YÜKLENDİK
Savunma sanayinde bugünkü ihtiyaçları karşılamanın ötesinde geleceğin araçlarına, geleceğin ürünlerine yatırım yapıyoruz. Yapay zeka temelli çalışan araçlar konusunda iddialı projeler yürütüyoruz. Geleceğin ihtiyaçlarına cevap verecek her alanda varız olacağız. Dostlarımızla paylaşmak vazgeçilmez önceliğimiz olacaktır. Başarısını sahada bilfiil ispat etmiş olan silahlı insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer alıyoruz. Türkiye, küresel tedarikçilerin çıkardığı zorlukları ve maruz kaldığı gizli açık ambargoları aşmak için savunma sanayine bu denli yüklenmiştir.
MASUM İNSANLARIN BAŞINA BOMBA YAĞDIRANLARDAN OLMAYACAĞIZ
Bir damla petrolü bir damla kandan daha değerli görme zihniyeti, bizim değer, toplum ve devlet dünyasında zerre kadar karşılığı yoktur.Türkiye bir yerde bayrak gösteriyorsa orada o barışı sağlamaktır tek gayesi. Dostlarımıza göğsümüzü gererek tüm samimiyetimizle birlikte kazanmayı teklif ediyoruz. Asla sınırlarından on binlerce kilometre ötede terörle mücadele adı altında sivil-masum demeden insanların başına bomba yağdıranlardan olmadık, olmayacağız.