Çığır açacak yenilik…Laboratuvarda insana ilk adım

0
1

Cambridge Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Magdalena Zernicka-Goetz, “Kök hücrelerin yeniden programlanmasıyla insan embriyosu benzeri modeller üretebiliriz” dedi. Goetz, Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği’nin Boston’daki yıllık toplantısında yaptığı konuşmada çalışmayı anlattı. Sentetik embriyoların klinik ortamda kullanılmasına ilişkin kısa vadede bir beklenti yok. Bu embriyoları bir hastanın rahmine yerleştirmek mevcut mevzuata göre yasa dışı. Bu tür embriyoların ilk aşamanın ötesinde olgunlaşma potansiyeline sahip olup olmadığı da bilinmiyor.

KÖK HÜCRELERDEN YARDIM

Bilim insanları, embriyoları laboratuvarda yalnızca 14 günlük yasal bir sınıra kadar yetiştirebiliyor. Londra’daki Francis Crick Enstitüsü’nde kök hücre biyolojisi ve gelişim genetiği başkanı olan Robin Lovell-Badge, “Kök hücreleri kullanarak normal insanın embriyonik gelişimini gerçekten modellerseniz, araştırma için erken embriyoları kullanmak zorunda kalmadan, nelerin yanlış gidebileceği hakkında çok fazla bilgi edinebilirsiniz.” dedi.

Daha önce İsrailli bilim insanları fare kök hücresinden dünyanın ilk sentetik embriyosunu üretmeyi başarmıştı. Ancak o zamandan beri, bu çalışmayı insan modellerine dönüştürmek için bir yarış sürüyor. Her biri tek bir embriyonik kök hücreden yetiştirilen model yapılar, embriyonun sürekli bir hücre tabakasından farklı hücre hatları oluşturmaya ve vücudun temel eksenlerini kurmaya dönüştüğü gastrulasyon olarak bilinen gelişimsel bir dönüm noktasının başlangıcına ulaştı.

Bu aşamada embriyo henüz atan bir kalbe, bağırsağa ya da beyin başlangıcına sahip değil, ancak model yumurta ve spermin öncü hücreleri olan primordial hücrelerin varlığını gösterdi.

Reklam Alanı