Diyarbakır’da 75 metrelik bulvar ile Şanlıurfa Bulvarının kesiştiği noktada yer alan kentin en gözde ve kıymetli arazisi olan PTT Genel Müdürlüğü’ne ait arazinin adrese teslim ihaleyle 700 milyon liraya satıldığı belirlendi.
Güncel değeri 2 milyar lira olan arazinin Diyarbakırlı iş insanı CABA İnşaatın sahibi Cahit Balyan’a satıldığı öğrenildi.
Arazi için iş insanları Bahattin Demircan, Eşref Keleş ve Osman Torun’un da ihaleye girip teklif verdikleri, “İş bitirme yeterlilikleri olmadığı” gerekçesiyle ihaleyi alamadıkları, ancak bu satışın resmi olarak CABA’ya yapıldığı ve kendilerinin de gayrı resmi ortak oldukları ileri sürüldü.
Resmi satışın CABA inşaata yapıldığı 35 dönümlük arazinin 3’te 1 fiyatına satılması kentteki sivil toplum kuruluşlarının da yoğun tepkisine neden oldu.
Metrekare birim fiyatının 50 bin lira olduğu PTT arsasının metrekaresinin 20 bin liraya satıldığı tespit edildi.
Emlak Müzayede Müdürlüğünce TOKİ ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait araziler her ay açık artırma usulüyle güncel rakamlarla satılıyor.
Bu arazinin satışıyla ilgili gerek Emlak Müzadeye Müdürlüğüne ait web sayfasında, gerek PTT Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasında, gerekse kamu ihaleleriyle ilgili duyuruların yapıldığı EKAP sayfasında açık artırma usulüyle satış yapılacağına dair ilan ve duyuruya rastlanılmaması dikkat çekti.
Kamuoyuna açık ilan yapılarak satışı yapılmayan arazinin yerel bir gazeteye 1 günlük ilan verildiği ve o gazetenin baskısının matbaadan hiç çıkarılmayıp dağıtımı yapılmadan toplatıldığı, şeffaf rekabet ortamının daraltılarak adrese teslim ihale ilanıyla satışın gerçekleştiği bildirildi.
İhale ilanının ulusal çapta yayın yapan en az 100 bin tirajlı bir gazeteye verilmesi gerekirken, prosedüre uygun hale getirmek amacıyla ihale ilanının yerel gazete ilanıyla kılıfına uydurulmak istendiği ileri sürüldü.
İhaleye katılmak isteyen çok sayıda iş insanının bu satıştan ve ihaleden haberi olmadığı ifade edildi.
Haksız rant sağlanarak kamuya ait arazinin müteahhitlere korsanvari bir şekilde satışının yapılarak peşkeş çekildiğini ileri süren STK’lar ve iş insanları, konuyu Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AKP Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Suna Kepolu ve Mehmet Sait Yaz, Diyarbakır İl Başkanı ile paylaştıklarını, ancak vekillerin de bu konuyla ilgili PTT Genel Müdürlüğü’nce yanıtlanması istemiyle Ulaştırma Bakanlığı’na Meclis’te bir soru önergesi verilebilmesi ve satışın detayları hakkında kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesine yönelik bir girişimde bulunmadıklarını ifade ettiler.
GEÇEN YILDA SATIŞI İPTAL EDİLMİŞTİ
Arazinin 3’te 1 fiyatına peşkeş çekilmesiyle ilgili kamu hazinesinin milyonlarca liralık zarara uğratılmasına göz yumulduğunu ileri süren STK’lar, konuyu CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’na da iletti ve 2 milyon nüfusun hakkının gasp edildiğini belirttiler.
Aynı arazinin satışı geçen yıl da güncel rakamının çok altında bir rakamla CABA İnşaata satılmış, ancak kentteki iş dünyasının girişimleri ve Meclis’te soru önergeleri üzerine satış iptal edilmişti.
Bu satışın iptal edilerek soğutulup gündemden düşürülmesinden sonra yeniden sessiz, sedasız talipli olan CABA’ya satıldığı öğrenildi.
HALKBANK VE ZİRAAT BANKASI’NDAN SAĞLANAN KREDİLERLE
Arazinin resmi satışının yapıldığı CABA İnşaatın sahibi Cahit Balyan, Halkbank ve Ziraat Bankasından sağlanan kredilerle İstanbul’daki SOYAK’a ait Traçim Çimento Fabrikasını da güncel değeri 450 milyon dolar iken 250 milyon dolara satın almıştı.
CABA Grubu, Diyarbakır’da Radisson Blu oteli ile İstanbul’da 3 büyük zincir otel işletiyor.
Yol, Tünel, Konut ve AVM projelerinin yanı sıra Osmaniye, Gaziantep, İstanbul başta olmak üzere Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES), Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Hidroelektrik Santali (HES) projeleriyle Doğu’dan batıya Türkiye’nin birçok ilindeki yatırımlarıyla tanınıyor.
İstanbul, Ankara ve Bursa ilinde de otomotiv sektöründe faaliyet gösteriyor. Son olarak FETÖ’yle iltisaklı olduğu için TMSF’ye devredilen BOYDAK Holdinge ait rüzgâr enerjisi santralini de 4 milyar TL’ye satın aldı.
RESMİ OLARAK CABA’YA SATILDI GAYRI RESMİ 3 ORTAK DAHA
PTT arazisini satın alan CABA’ya gayrı resmi ortak olduğu ileri sürülen MBD Firması’nın sahibi Bahattin Demircan’da Muş Şeker Fabrikası’nı özelleştirme kapsamında satın almıştı.
Ankara merkezli ÖZ ER-KA İnşaat sahibi Eşref Keleş’de İstanbul’da emlak konutun açtığı birçok ihaleyi alan firma olarak tanınıyor.
Keleş’in sahibi olduğu firma Hatay’daki deprem konutlarının ihalesini 2 milyar 474 milyon liraya almıştı.
Keleş, 24 Haziran 2018 seçimlerinde de memleketi Diyarbakır’dan AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu.
Osman Torun ise arazi ve gayrı menkul alım-satım işleriyle uğraşıyor.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Osman Torun, “Evet ben de bu ihaleye katılmak istedim, ancak yeterliliğim olmadığı için ihaleye giremedim. Araziyi CABA satın aldı” demekle yetindi.
İhalenin 262 bin metrekare iş bitirme şartıyla ihaleyi alacak olan firmanın yeterliliğine göre teknik şartnamenin düzenlenerek adrese teslim yapıldığı ileri sürüldü.
Bu yeterliliğe sahip olan CABA’nın iş bitirmesine göre ihaleyi aldığı öğrenildi.
Geçen yılda kat karşılığı atışı yapılan ancak tepkiler üzerine iptal edilen AVM, konut, plaza ve yaşam merkezi imarlı arazinin yüzde 25’nin PTT’ye, yüzde 75’inin CABA’ye verilecek şekilde satışın yapıldığı bildirildi.
Oysa Diyarbakır’da konut ve ticari imarlı araziler yüzde 50+50 kat karşılığı veriliyor.
KAYNAK: SÖZCÜ