Safranbolu’da safran heyecanı!

0
1

Karabük’ün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu ilçesinde düzenlenen “7. Safran Festivali”nin açılışı kortej yürüyüşüyle yapıldı.

Safran Festivali Başladı - Safranbolu Birlik Haber

Vali Mustafa Yavuz, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla Babasultan Mahallesi Şehitlik önünden Karabük Belediyesi bandosu eşliğinde başlayan yürüyüş, Kazdağlıoğlu Meydanı’nda sona erdi.

TARİHİ ,CANLI BİR ŞEKİLDE YERİNDE GÖRME FIRSATI BULACAKLAR

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla süren etkinlikte konuşan Vali Yavuz, Safranbolu’nun mistik atmosferini ve misafirperverliğini yaşamak için ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin, tarihi canlı bir şekilde yerinde görme fırsatı bulacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

 

“Bu şehre gönül veren tüm hemşehrilerimizin Safranbolu’nun tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini koruma, tanıtma misyonunu üstlenerek bu zenginliğimizin daha geniş kitlelere korunarak ulaşmasına katkı sağlamaları büyük önem arz etmektedir. Bizler de Türkiye Yüzyılı vizyonuna hizmet edecek şekilde ecdadımızın bizlere bıraktığı emaneti canlı tutarak gelecek nesillere aktarmak için tüm gücümüz ve heyecanımızla çalışacağız.”

 

 

Festivalin Safranbolu’muzun bu nadide bitkisinin tanıtımına ve ilçemizin turizmine katkıda bulunmasını temenni eden Vali Mustafa Yavuz “UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Safranbolu; tarihi evleri, sokakları, camileri, köprüleri, hamamları, müzeleri ve dünyaca tescilli “Milli Bitki” ünvanını alan safranıyla, âdeta zamanın durduğu, bir açık hava müzesi gibi karşımıza çıkmaktadır.

Antik çağlardan bu yana binlerce yıldır insanlar için, hem lezzet kaynağı hem de ilaç olarak kullanılan, dünyanın en kıymetli baharatları listesindeki altın renkli Safranın üretiminin yapıldığı ilçemiz, aynı zamanda tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi konusunda da uzmanlaşmıştır.

Dünya mirası ilçemizin, bir başka zenginliği de kültürel kimliğini ortaya koymada önemli parçalardan birini oluşturan, geleneksel el sanatlarıdır.

Yemenicilik, bez dokuma, deri işlemeciliği, ağaç oymacılığı, demircilik ve bakır işlemeciliği günümüze kadar gelmiş ve günümüzde de yapılmakta olan zanaat gruplarındandır.

Zanaatkârlarımızın emekleri, ilçenin özgün dokusunu yansıtmada oldukça kıymetlidir.

Bu emeğin itinayla korunması ve yaygınlaştırılması, Safranbolu’nun kültürel mirasının zenginleşmesini ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaktır.

Bu mirasın yanı sıra Safranbolu, çevresindeki doğal güzelliklerle de büyüleyici bir destinasyon sunmaktadır.

DOĞA TUTKUNU ZİYARETÇİLERİNE UNUTULMAZ ANALR BİRİKTİRMELERİ İÇİN FIRSATLAR SUNMAKTADIR

Bir ucu Tokatlı Köyü’ne diğer ucu ise Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’ne kadar uzanan Tokatlı Kanyonu, 9 km uzunluğundaki yürüyüş yolları, yol boyu eşlik eden şelaleleri, çeşitli sportif aktiviteler yapılabilecek alanlarıyla, doğa tutkunu ziyaretçilerine unutulmaz anılar biriktirmeleri için fırsatlar sunmaktadır.

Muhteşem doğa manzaraları sunan birçok tepenin ve vadilerin etrafında yer alan Safranbolu, yakınlarındaki ilginç kireç taşı oluşumları ve yeraltı gölüyle Bulak Mağarası’na da ev sahipliği yapmaktadır.

Bütün bu tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri bir arada sunarken, unutulmaz bir tat deneyimi de yaşatan, geleneksel mutfağıyla Safranbolu, kentimiz ve ülkemiz açısından turizm potansiyeli oldukça yüksek bir ilçemizdir.

Safranbolu’nun mistik atmosferini ve misafirperverliğini yaşamak için ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, tarihi; canlı bir şekilde yerinde görme fırsatı bulacaklardır.

Bu şehre gönül veren tüm hemşehrilerimizin, Safranbolu’nun tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini koruma, tanıtma misyonunu üstlenerek, bu zenginliğimizin, daha geniş kitlelere, korunarak ulaşmasına katkı sağlamaları büyük önem arz etmektedir.

SAFRANBOLU’NUN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASINA SAHİP ÇIKILARAK YAŞATILMASI HEDEFLENMEKTEDİR

Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi” ile safranın yanı sıra katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi, “Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneksel El Sanatlarının Geliştirilmesi Projesi” ile el sanatları ve zanaatlarının yeniden hatırlanması, “Tarihi Safranbolu Projesi” ile Safranbolu’nun tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkılarak yaşatılması hedeflenmektedir.

7. Safran Festivali’nin düzenlenmesinde emeği geçen, Kaymakamlığımıza, Belediye Başkanlığımıza, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfına, Safranbolu Esnaf ve Sanatkârlar Odasına, Safranbolu Turizm İşletmeleri Derneğine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

ETKİNLİK SAFRANLI ZERDE TATLISI İKRAMI İLE SONA ERDİ

Kanuni Ortaokulu Kız Halk Oyunları ekibinin Folklor gösterilerinin ardından, 1640-1648 yıllarında “Kazasker” (askeri hakim) olan Safranbolulu Cinci Hoca’nın yaptırdığı hamamın çatısında temsili “Cinci Hoca” tarafından safranlı macun dağıtımı yapılan festival açılış programı Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneğinin Safranlı Zerde tatlısı ikramı ile sona erdi.

Reklam Alanı