Dilara Koçak Yazdı: Doğadan gelen güç

0
4

Milliyet Yazarı Dilara Koçak, bugünkü köşesinde hastalıklra karşı doğal hastalıklardan bahsetti.

Doğadan gelen güç Eylül ayını geride bırakırken yapraklar dökülüyor, yağmur şiddetini arttırıyor, havalar soğuyor. Büyüklerimizin, “Tam hastalık havası” dediği zamanlar… Bu dönemde bağışıklık sisteminizi desteklemek için düzenli egzersiz, yeterli uyku, sağlıklı, vitamin ve minerallerden zengin beslenmek çok kıymetli. Vitamin ve mineral deyince aklınıza ilk olarak sebze ve meyvelerin geldiğini biliyorum. Ekim ayı sebze meyvelerine ilave olarak bu ay sofranızdan eksik etmemeniz gereken bağışıklık destekçisi iki baharattan bahsetmek istiyorum.

Zencefil

Havalar soğudukça, soğuk algınlığı arttıkça zencefil ve zerdeçal sofralarda daha sık yer almaya başlar. Zencefilin, mis gibi ama bir o kadar da keskin kokusu ve aroması, içinde bulunan gingerol isimli bir bileşenden gelir. Gingerol, zencefilin faydalarının birçoğundan sorumlu olan ana biyoaktif bileşiktir. JCI Insight dergisinde geçtiğimiz gün yayımlanan çalışma, zencefilin otoimmün hastalıklarda inflamasyon üzerindeki önemli etkisini bir kez daha ortaya koymuş. Araştırmada, zencefilin nötrofil adı verilen beyaz kan hücresi üzerindeki etkisini incelemeye odaklanılmış. NETosis olarak da bilinen nötrofil, hücre dışı tuzağı (NET) oluşumu ve bunun inflamasyonu kontrol etmek için ne anlama gelebileceği incelenmiş. Çalışma, sağlıklı bireylerin zencefil tüketiminin nötrofillerini NETosis’e karşı daha dirençli hale getirdiğinin altını çiziyor. Bu çok kıymetli bir sonuç çünkü zencefil; lupus, romatoid artrit gibi birçok otoimmün hastalıkta inflamasyonu ve pıhtılaşmayı hızlandıran bu yapıya karşı kalkan oluyor.

Zerdeçal

Kurkuminin ana kaynağı olan zerdeçal, Asya ülkelerinde binlerce yıldır geleneksel tıp gibi pek çok alanda kullanılıyor. Zerdeçalın bileşiminde bulunan kurkuminin, antioksidan, antiinflamatuar, antiviral, antibakteriyel, aktivite göstererek bağışıklık sistemine destek olabileceğine dair birçok çalışma var. Karabiber içindeki piperin ile metabolik hızı arttırmaya yardımcı ve zerdeçalın emilimini arttırıyor. Zerdeçalın en önemli iki etkisi antiinflamatuar ve antioksidan içeriği ile eklem sağlığına destek olması. Yapılan bir çalışmada kurkumin kullanımı ile osteoartrit hastalarının ağrılarında yüzde 48’lik bir azalma ve ağrısız yürüme mesafelerinde 4.5 kat artış olduğu bulunmuş. Kurkuminin kilo verme sürecine destek olduğuna dair de klinik çalışmalar var, metabolizmanıza destek oluşuyla da beslenme planınızın yardımcısı…
Ekim ayı benim için ‘altın süt’ zamanı… Zencefil ve zerdeçalın güçlerinden bir arada yararlanabileceğiniz bu tarif, soğuyan havalarda favoriniz olacak.

Altın süt

1 bardak süt (inek, badem veya keçi alternatifleri kullanılabilir)

1 çay kaşığı taze zencefil rende

1 çay kaşığı toz zerdeçal

Çeyrek çay kaşığı kadar karabiber

1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ya da tereyağ

Ocaktan indirip, bardağa aldıktan sonra bir tatlı kaşığı bal ile altın sütünüz hazır (Dilerseniz bal eklemeden de olur). Haftada 2-3 gün ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Kan sulandırıcı ilaç kullananların tüketmesini tavsiye etmiyorum, kronik hastalığı olup, tedavi gören bireyler hekim veya beslenme uzmanına danışabilir.

Kış sebzeleri: Patates, soğan, kabak, pırasa, turp, kereviz, yeşil biber, kırmızı biber, marul, karnabahar, mantar, patlıcan, lahana, roka, nane, tere, maydanoz, dereotu ve fesleğen.

Meyveleri:Mandalina, nar, ayva, armut, incir, kestane, hünnap ve kızılcık.

Reklam Alanı