Çocuklarda hareketsizlik bir çok hastalığa sebep açabilir!

0
2

Eylül ayı ile çocukların yeni eğitim öğretim dönemi başlamış oldu. Ancak okulların açılması ne yazık ki, birçok çocuğun hayatında fiziksel aktivitenin azalmasına ve hareketsizliğin artmasına yol açıyor. Çocukların hareketsiz bir yaşam tarzına doğru yönelmesi, sağlık sorunlarının artmasına ve obezitenin sık görülmesine neden oluyor. Peki, çocuklarda okulla beraber başlayan hareketsizlik neden bu kadar endişe vericidir ve nasıl önlenmelidir? İşte cevapları:

Modern yaşam tarzının getirdiği teknolojik gelişmeler, çocukların dikkatini ekranlara çekiyor.

ÇOCUKLAR HAREKETSİZ BİR YAŞAM TARZINA DOĞRU İTİLİYOR

Bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve video oyunları, çocukları fiziksel aktivitelerinden uzaklaştırıyor. Aynı zamanda okulda artan öğrenme talepleri, çocukların masa başında daha fazla zaman geçirmelerine yol açıyor. Bu durum çocukların hareketsiz bir yaşam tarzına doğru itilmesine katkı sağlıyor.

HAREKETSİZ YAŞAM BİR ÇOK HASTALIK RİSKİNİ ARTTIRIR

Hareketsiz bir yaşam, çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Biliyoruz ki fiziksel aktivite eksikliği; obezite, kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarının gelişme olasılığını artırmaktadır.

Ayrıca, çocukların kas ve kemik gelişimi için gereken hareketi alamamaları, büyüme süreçlerini olumsuz etkileyebilmektedir.

Zihinsel sağlık açısından da hareketsizlik, stres ve kaygı gibi sorunların artmasına neden olabilir. Fiziksel aktivite, endorfin dediğimiz mutluluk hormonu salınımını teşvik eder ve çocukların duygusal dengeyi korumalarına yardımcı olabilir. Hareket etmeyen çocuklar, sıkıcı ve monoton bir yaşam tarzına alıştıklarında motivasyon eksikliği yaşayabilmektedirler.

HAREKETE ZAMAN AYIRAN ÇOCUKLAR AKRANLARINA GÖRE DAHA İYİ MUHAKEME BECERİLERİ GÖSTERİYORLAR

Fiziksel aktivitenin ve beslenme durumunun çocukların zihin sağlığı üzerine etkisini değerlendirmek için yapılan ve 2 yıl süren bir çalışma yakın zamanda bir dergide yayımlandı.

Çalışmanın sonuçlarına göre; okumaya ve takım sporlarına daha fazla zaman ayıran çocuklar, akranlarına göre daha iyi muhakeme becerileri gösterdiler.

Öte yandan, bilgisayarda geçirilen uzun zaman ve hareketsiz saatler, daha zayıf muhakeme becerileriyle ilişkili bulundu.

azı yaşam tarzı faktörlerinde 2 yıl boyunca meydana gelen değişiklikler yine bilişsel gelişim üzerinde etkiliydi. Daha fazla az yağlı süt tüketimi, daha az kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri tüketimi daha iyi bir biliş düzeyi ile ilişkilendirildi.

HAREKETSİZLİK KALP RAHATSIZLIKLARINA YOL AÇABİLİR

Avrupa Kardiyoloji Derneği 2023’te sunulan araştırmaya göre çocukluk döneminde geçirilen saatlerce hareketsizlik, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kalp krizlerine ve felçlere zemin hazırlayabilmektedir. Yapılan bu araştırma çocuklarda hareketsiz geçirilen sürenin yaşamın ilerleyen dönemlerindeki kalp hasarına etkisini araştıran ilk çalışmadır.

Çalışma, 11 yaşında 766 çocuk üzerinde yapılmış ve çocuklara 7 gün boyunca etkinlik takibi yapan bir akıllı saat takılmıştır. Aynı süreç, çocuklar 15 ve 24 yaşlarına geldiğinde tekrarlanmıştır. Çocuklar 11 yaşındayken günde ortalama 6 saat hareketsizken, 15 yaşında 8 saat, 24 yaşında geldiklerinde ise hareketsizlik süreleri yaklaşık 9 saate yükselmiştir. Araştırma sonuçlarına göre çocuklar yetişkinliğinde ideal kiloda ve normal kan basıncına sahip bireyler bile olsalar hareketsiz geçirdikleri sürenin uzaması artan kalp hasarıyla ilişki bulunmuştur.

 

Reklam Alanı